فلسفه های لاجوردی

یادداشت های من...

فلسفه های لاجوردی

یادداشت های من...

جیران در کاخ گلستان

  از همان روز اولی که به عنوان راهنمای افتخاری در کاخ گلستان مشغول شدم، بازدیدکننده ها درباره ی سریال "جیران" می پرسیدند؛ سریالی که کاخ گلستان از لوکیشن های اصلی آن بود. من که اصلا سریال را ندیده بودم، از آن موقع نشستم به تماشایش که حداقل بتوانم پاسخگوی پرسش های بازدیدکننده ها باشم!

   هفته ی پیش سریال به پایان رسید؛ خط اصلی آن، روایت دلدادگی ناصرالدین شاه به جیران است؛ شاه که در حین شکار در شمیرانات با او برخورد کرده است، از او خواستگاری می کند و بدین سان جیران به ارگ همایونی که همان کاخ گلستان باشد راه می یابد.

بهرام رادان و پری ناز ایزدیار در "جیران"؛ این سکانس در شمس العماره ضبط شده است.

  مهم ترین لوکیشن سریال در کاخ گلستان، عمارت بادگیر است و پس از آن شمس العماره؛ بخش هایی هم در حیاط ضبط شده است. لوکیشن های دیگرِ سریال، عمارت مسعودیه و باغ گیاه شناسی تهران، خانه طباطبایی های کاشان، کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین و ... است.

  پرداختن به اندرونی و حرمسرای ناصرالدین شاه، با زنانی با لباس های قاجاری و رنگارنگ، برای مخاطب تازگی دارد و به تجربه دریافتم که این سریال، تاثیر زیادی در جذب مخاطب برای بازدید از کاخ گلستان داشته است. کم نبودند بازدیدکننده هایی که خود می گفتند که این سریال آن ها را به تماشای اینجا کشانده است؛ مولفه ای که البته در کشورهای دیگر و در بحث موزه، آشناتر است. در نوروز به خصوص، پرسش از جیران و اندرونی ناصرالدین شاه، پرسشی پر تکرار بود.

   من اما به هنگام تماشای سریال، وقتی بازیگران گاهی درها را به هم می کوبیدند یا در و دیوار را لمس می کردند، در دلم از آسیب های احتمالی به این بنای ارزشمند غصه دار می شدم و دعا می کردم که لوازم استفاده شده در صحنه، اصل نباشد!

پ.ن.ها:

٭بحث درباره ی خودِ سریال، فرصتی دیگر می طلبد؛ هنوز هم معتقدم که ضعف فیلمنامه، بزرگ ترین مشکل سریال های ایرانی ست که در این سریال به شدت به چشم می خورد.

٭مشخصات سریال:

کارگردان: حسن فتحی

بازیگران: بهرام رادان(ناصرالدین شاه)، پری ناز ایزدیار(جیران)، امیرحسین فتحی(سیاووش)، مریلا زارعی(مهد علیا) و ...

٭بشنوید:

https://s28.picofile.com/file/8461630392/

Homayoun_Shajarian_Fardin_Khalatbari_Gerye_Kon.mp3.html

 "گریه کن"، با صدای همایون شجریان، از تصنیف های سریال جیران.

نظرات 4 + ارسال نظر
سید محسن دوشنبه 21 فروردین 1402 ساعت 15:57

اغلب جنگها منطق خودشان را داشته اند

بله و به نظرم باید در ظرف زمان خودشون هم مطالعه بشن.

خیلی ممنونم از حضورتون.

میله بدون پرچم پنج‌شنبه 17 فروردین 1402 ساعت 15:26

سلام
جان کلام را ارغوان و شما گفتید.
ما در ولایتمان یک عمارت ییلاقی متعلق به شاه عباس داریم که خیلی خیلی سالم بود. زمان بچگی قشنگ یادمه چطور سرپا بود و چه باغ معرکه‌ای هم دورتادورش بود... ده دوازده سال قبل هم فرصتی پیش آمد و ساعتی در داخلش بودیم و هنوز خیلی خیلی سالم بود اما کثرت یادگاری‌ها قیافه ناجوری به آن داده بود. چند سالی است که قسمت نشده به ولایت بروم و اگر هم شده به آن عمارت سر نزده‌ام اما چند شب پیش با یکی از بستگان که صحبت می‌کردیم شنیدم که سقف عمارت ریخته و خلاصه تصویری که ازش ارائه می‌کرد وحشتناک بود و غیرقابل باور...
اهل سریال و بخصوص این سریالها نیستم اما لوکیشن‌های این سریال یکی از یکی زیباتر هستند

سلام حسین آقا،
خیلی ممنونم از حسن توجه تون!
چقدر افسوس خوردم بابت وضعیت عمارتی که گفتید...
فقط افسوس می مونه و حسرت...؛ اصفهان که بودم، تازه فهمیدم که چه تعداد بالایی خانه ها یا جاهایی مثل عصارخانه ها رو داریم که هم قدمت بالایی دارند و هم خاص هستند، اما متاسفانه در وضعیت بدی قرار دارن. حتی از دانشکده ی خودمون که یه بنای تاریخیه هم به درستی مراقبت نمی شد.
یک واقعیت مهمی وجود داره و اون کمبود بودجه ست؛ نگه داری بناهای تاریخی نیاز به بودجه ی بالایی دارن که این کمبود رو می شه با مدیریت درست، از راه های دیگه ای تامین کرد، اما از اونجا که مدیران ما اساسا فرهنگی نیستن و شناخت درستی از موضوع ندارن، هر روز شاهد از بین رفتن تعداد بیشتری از این بناهای با ارزش هستیم.

بله، لوکیشن های سریال، زیبا و خواستنی هستن و امیدوارم که برای نسل های آینده هم همچنان سرپا باشن.
سپاس از حضورتون.

معصوم دوشنبه 14 فروردین 1402 ساعت 10:09



خیلی ممنونم از حضورتون.

ارغوان شنبه 12 فروردین 1402 ساعت 01:20 http://Www.bakhtyar.blogsky.com

چه بسا اگر هر نقطه ی دیگه ای از دنیا بود، مکان و لوکیشن ها رو بازسازی میکردن، ایده میگرفتن، از تکنولوژی های فیلمسازی جدید بهره میبردن. هر فکری میکردن الا رفتن به اون مکان تاریخی واسه برداشت صحنه ها.نیست خیلی چهره ها عین اصل شخصیتها انتخاب و گریم شده، فقطگیرشون اصل بودن مکان بوده :/ . اونم چی؟ واسه یه سریال پر هزینه ی عامه پسند ضعیف. حیف نیس؟

بله، موافقم و با یک سیاست و برنامه ی درست، می شد هم سریال رو ساخت و هم کاخ گلستان هم بهره های خودش رو می برد، اما متاسفانه نگاه مسئولان، نگاه فرهنگی نیست و همین، از بالا تا به پایین روی همه چیز تاثیر می ذاره؛ قوانین، بودجه و...،
واقعا این بناها تحمل این حجم از کار رو ندارن؛ ساعات کاری زیاد و انبوه بازدیدکننده ها و استفاده های فرهنگی و غیرفرهنگی، نفسشون رو بریده.
اما کو گوش شنوا؟!...

خیلی ممنونم از حضورتون.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد